Bamshoeve en Museumlaan
Museumlaan, zicht op Het Cremer Museum en de Eekenhof.
De Museumlaan en de Bamshoeve
Museumlaan 16
Benthem Crouwel Architekten, Amsterdam
Omdat het 'glazen woonhuis' het laatste is aan de Museumlaan, daar waar er een aansluiting is met de Schurinksweg, heeft de rooilijn een knik die ook in het bouwvolume is terug te vinden.
Een geheel glazen huis wil in dit geval niet zeggen een geheel transparant huis. Met uitzondering van de kopgevels – waar de gevel boven en onder de raamstroken voorzien is van vlakke Rockpanel panelen – bestaan beide langsgevels uit verticaal geplaatste, gevelhoge glasplanken. De glasplanken van gefigureerd glas vormen het buitenblad van een spouwmuur. Het binnenblad is gemetseld, met uitzondering van het deel dat vanwege optredende trekkrachten (voortkomend uit het overstek van de verdieping) van gewapend beton is gemaakt. Aan de tuingevel worden de glasplanken onderbroken door glaspuien. Vanwege de privacy is dat aan de straatgevel niet gebeurd en lopen de glasplanken vóór de raamstrook in de woonkamer langs. Zo wordt het licht wel, maar het zicht niet toegelaten. (www.architectuur.nl)
bovenaanzicht
Museumlaan 12, architect Erick van Egeraat, 2007
Tektoniek. Dit woonhuis met artsenpraktijk staat in de hoek van de kavel waardoor er voldoende privacy gerealiseerd is en veel ruimte voor de tuin. De praktijkruimte staat haaks op het woongedeelte en kan onafhankelijk functioneren. De vorm van het huis verwijst naar tektonische verschuivingen in de aardkorst. Het massieve, uitkragende dak lijkt opgebouwd uit verschillende lagen terwijl de gevel zich kenmerkt door rechte en scheve vlakken van glas en natuursteen. (www.architectuurcentrumtwente.nl)
Museumlaan 14, ook veel glas, in allerlei kleuren. Bijzonder is het zeker.
Museumlaan 9
Terugkomend uit Duitsland wilde de opdrachtgever een nieuwe start maken in Enschede. In een nieuw huis met een grote tuin maar wel in de buurt van het centrum met de voorzieningen. Roombeek, en dan met name aan de Museumlaan, was een goede optie. Een Nederlandse architect? Niet per se. Wel een architect die hun woonwensen begreep en zo kwam Cino Zucchi in beeld. Hij ontwierp een magistraal huis met een duidelijke, harde stadskant en een zachte tuinkant. Maar vooral met een intiem interieur. (http://www.architectuur.nl)
Museumlaan nr 11
Nr 11, de achterzijde.
Museumlaan 13
Architect: Peter Wilson; architectbureau Bolles+Wilson Architecten, Münster. 2005
VILLA vZvdG. De bewoners wilden een huis waarin zij met de functies konden ‘schuiven’, bijvoorbeeld in de winter boven slapen en in de zomer beneden. De gevel is uitgevoerd in overlappende vezelcementplaten. Ze zijn uitgevoerd in de kleuren groen en wit, de traditionele kleuren van het houtwerk van Nederlandse boerderijen. Opvallend is het optische effect dat ontstaat door het verspringen van de witte lijnen op de hoeken (zie inzet). (www.architectuurcentrumtwente.nl/)
Museumlaan 13, zij-ingang.
--------------------------------------------------------------------------------------
Bamshoevelaan
------------------------------------------------------
Architect: Gooike Postma; architectenbureau Groothuis+Postma architecten, Hengelo, 2004
De Punt. Het centrale punt in deze woning is de keuken die in de ronding is gesitueerd. De ramen ervan bieden een mooi uitzicht op de straat en ook op het tweede belangrijke punt: de tuin. Het schuin aflopende dak benadrukt de afstand tot het huis van de buren, terwijl de gekozen baksteen juist harmonieert met het tegenovergelegen Rijksmuseum Twenthe.
meer foto's volgen